12 de febrer, 2008

Plou més, però plou poc

Ahir, per casualitat, va arribar a les meves mans les dades de pluviometria del període 1937-2007. Un bon resum de la quantitat d’aigua recollida al nostre poble, Cassà de la Selva (Gironés).

Com es pot observar plou més ara que no fa 80 anys. No ho sembla, veritat? … doncs els números no enganyen i la línia de tendència ho mostra molt clar.

Destaca la xifra del any 1943 on sols va ploure 80 litres quan el promig d’aquest període 37-07 és de 673,7 lts/m2. El darrer període, de 2001 a 2007, el promig és de 749,9 ..... molt per sobre de la mitjana.

Està clar que algo falla ... no ens estaran robant l’aigua? :-)
No, tot i que no n'estic segur.

Tenir aigua serà com tenir petroli i ja se sap, és temptador. La meva teoria passa per que ara som molta més gent que llavors. Al any 1930 havia poc més de 5.000 habitants. I a l'any 2006, 8.800, un 75% més. Si això, com sembla, ha passat arreu (mes o menys) ja us podeu imaginar la deficiència d'on ve. Tot i que plogui la mateixa quantitat no hi ha prou, el consum és i serà més gran. Fins hi tot presumeixo que en aquella època la gent es dutxava molt menys que ara. Rentadores, rentaplats, etc? ... tot anava a la pica !!!

Aquest és el principal problema. Som molts i consumim més amb la mateixa aigua. Toca repartir el mateix que teniem abans i els números no surten. A més de tanta gespa, piscines, rentar cotxes, refrescs, industrializatció, etc, etc., (tot suma). Anys enrera algú va fer seva la frase "això era el preu del progrés". Segurament hem anat molt lluny i el progrés serà, ja és, tancar l'aixeta.

Canviarán el nom del sou, deixarà de dir-se salari ... es dirà "aquari". Pobres peixos, serà moneda d'intercanvi.

Etiquetes de comentaris: , , ,

3 Comments:

  • Suposo que aquí hi hauria d'anar alguna gràfica, no?
    Pq. dius "fixeu-vos en l'any..." i vaja, per molt que m'hi fixo no veig res :-D

    *e*

    By Anonymous Anònim, at de febrer 12, 2008 1:34 p. m.  

  • Els tècnics sempre estan dient que el percentatge més alt en consum d'aigua, a molta distància del consum domèstic, correspon a l'agricultura. Si és així, la millor solució seria dedicar els màxims esforços a la millora dels sistemes de reg, no?

    Salut i bona navegació!

    By Blogger Toni Dalmau, at de febrer 12, 2008 3:26 p. m.  

  • ... i evitar els camps de golf i els jardins privats (o no) que volen semblar com si estiguéssin al nord d'Europa.

    By Anonymous Anònim, at de febrer 12, 2008 9:42 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home


Powered by Blogger